IFI Logo

Kjapt og enkelt å male en vegg

Sy med tekstil
Kjapt og enkelt å male en vegg
Chera Westman

Chera Westman
(oppdatert )(Publisert )

Med ny farge på veggen gir du rommet en rask forvandling. Enkelt og kjapt går jobben med riktig arbeidsmåte og godt verktøy.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Mal én vegg eller flere, og få et nytt rom på nulltid. Å male vegger er en lett oppgave med godt verktøy som du vet hvordan du skal bruke. Her viser malermester Morten Fehn hos Jordan hvor enkelt du setter litt farge på tilværelsen. Følger du disse rådene, kan du male en fondvegg ferdig i løpet av en dag.

Forarbeid:

Etter at du har tømt veggen for bilder og skruer er det første du bør gjøre å vaske veggen. Skaff deg også arbeidsrom ved å flytte møbler og gjenstander et stykke unna.

– Veggen kan se ren og fin ut, men den er mer skitten enn du tror. Her sitter husstøv, støvpartikler fra peisen og fra stearinlys, fett og annet smuss. Dette må fjernes for at malingen skal gå god vedheft, sier han.

Den enkleste måten gjøre veggen ren på er å bruke forfuktede vaskekluter, som settes på et slipebrett eller en tak- og veggmopp med langt skaft. Klutene er påført et rengjøringsmiddel  som du ikke trenger å skylle av, og du kan derfor male straks flaten er tørr.

LES OGSÅ: 4 gode grunner til å bruke malervask

SKITTENT

SKITTENT:Å vaske før du maler inne bør være like selvfølgelig som at vi vasker fasaden før vi maler den. Vegger blir skitne også hjemme i stua, sier Morten Fehn.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Dekk til:

Etter rengjøring maskeres flater som ikke skal males.

– Nå du skal male en fondvegg setter du maskeringstape i hjørnene på tilstøtende vegger. Sett også tape på lister og i taket. Husk at tape kan gå ut på dato. Bruk derfor en fersk tape av riktig type, og sett opp så lange remser som du klarer. Det gir skarpe skiller og er den beste sikringen mot søl, sier han.

Eventuelle hull og skader sparkles og slipes lett, og gulvet dekkes med en malerfilt. Denne har en porøs overflate som trekker til seg eventuelt søl, og en plast på baksiden som gjør at filten ikke sklir og at malingsøl ikke trekker gjennom.

LES OGSÅ: Mindre søl – Mer maling

Best før

BEST FØR: Med maskeringstape på tilstøtende flater kan du male raskere og mer effektiv, uten å risikere å få maling der den ikke skal være. Bruk en tape av god kvalitet og husk at maskeringstape er ferskvare.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Tips!

Når du maler langs taket er det en god idé å slå opp litt maling i et håndholdt malekar. Da har du malingen trygt med deg opp i gardintrappen, og har samtidig hånden fri slik at du kan holde deg fast. Skulle du være uheldig, er det bare noen desiliter maling som må tørkes opp.

Lag innramming:

Nå er veggen klar for å males.

Begynn med å male en ramme på veggen. Det gjør du ved å påføre maling med en pensel med skrå bust  langs med tapen rundt hele veggen. Med den skrå busten får du god kontroll på hvor du maler, og kan komme helt inntil kantene og inn i hjørner med minst mulig søl.

– Ikke velg en for smal pensel for å sette av mot kantene, det gjør bare at du må jobbe mer for å få det til. En 50 mm pensel med skrå bust er passe stor, sier Morten Fehn.

– Deretter går du over til en midirull og gjør rammen bredere. Midirullen gir rammen samme struktur som den store flaten får når du maler den etterpå. Mal langs gulvet først, så kantene langs veggen, og sist mot taket der malingen tørker raskest, sier Fehn.

Sett av

SETT AV: Mal først med pensel så med midirull rundt lister, kontakter og brytere.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Ramme inn rommet når du maler

RAMME INN ROMMET: Med en skrå pensel maler du tett inntil tapen. For å ikke komme bort i flater som ikke skal males rammer du inn veggen med en midirull før du setter i gang med den store flaten og en større malerull.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Tips!

Snu rullen slik at den peker i den retning du skal male. Det gjør at du får lagt press på riktig sted på bøylen og at rullen sitter godt fast mens du arbeider.

Arbeid effektivt:

Slå opp maling i et malekar eller en malebøtte og mett verktøyet godt med maling. Det betyr at du skal væte rullen ved å rulle den i malingen gjentatte ganger. La rullen trutne noen minutter før den er klart til å brukes. Velg gjerne en 18 centimeter bred rull som du monterer på forlengerskaft.  

– Du jobber mer effektivt med forlengerskaft. Forlengbare verktøy sparer deg både for tid og slitasje på kroppen, sier han.

Begynn å male i det ene hjørnet. Er du høyrehendt er det lurt å starte lengst til høyre på veggen for så å male deg mot venstre.

– Se til at du har godt med maling på verktøyet og begynn midt på veggen med å male en V-form. Så fører du rullen med jevne drag opp og ned på veggen. Hver gang du passerer V-en, fungerer den som malingsdepot og fyller på maling på rullen. Det gjør at du kan male en litt større flate før du må dyppe rullen igjen, sier Morten Fehn.

LES OGSÅ: Skaff deg et skaft!

Malingdepot

MALINGDEPOT: Begynn å male i ene siden av veggen, og start halvveis fra gulvet. Mal en V før du ruller opp og ned med jevne bevegelser. Hver gang du ruller forbi V-en, fylles rullen med litt mer maling.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Tips!

For å få god dekk og fin finish bør veggen males to ganger. Andre strøk påføres på samme måte som det første. Hvor lenge malingen må tørke før du kan påføre det andre strøket, står på boksen. Normalt er veggmaling overmalbar etter noen få timer.

Orienter strukturen:

Før rullen går helt tom for maling, løfter du den og går tilbake til der du startet etter forrige dypp i malingkaret. Sett an rullen øverst mot taket, og rull ned mot gulvet i én lang, jevn bevegelse.

– På den måten orienterer du strukturen i malingen i én og samme retning. Det gir penest sluttresultat med lite skyggevirkning, sier han.

Fortsett på samme måte til hele veggen er malt: dypp rullen, lag en V, mal opp og ned med jevne trekk og avslutt hver seksjon med å orientere strukturen.

– Ikke ta pause før veggen er malt ferdig. Malingen tørker raskt og skal påføres vått-i-vått for at du skal få et skjoldfritt resultat, avslutter Fehn.

Orientering

ORIENTERING: Avslutt med å rulle fra taket og ned mot gulvet i et langt drag. Det gjør at mønsteret etter rullen orienteres i en og samme retning og du får et jevnt resultat med lik skyggevirkning over hele veggen.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Relaterte emner

Annonse
Dette trenger du:
  • 50 mm skrå pensel
  • Midirull til hjørner og kanter
  • Malekar
  • 18 cm rull for de store flatene
  • Forlengerskaft
  • Malingsklar- rengjøringskluter
  • Dekkefilt
  • Maskeringstape
  • Veggmaling
Se huskelisten din

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Sy med tekstil
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.