Alt er selvgjort
Chresten ville ha veggene helt glatte, så etter å ha fjernet tekstiltapetet, helsparklet han dem. Takene var en kombinasjon av sponplater, panel og takplater. Nå gjorde han alle like, og ga dem samme overflate som veggene. Men det var ikke gjort i en håndvending. For å få tak og vegger glatte gikk det med 600 kilo sparkelmasse! Fargene er valgt fra epoken huset er bygd; hvitt, grått og svart pluss en anelse rødt.
Både vegger og tak er malt helmatt eggehvite, noe som gjør rommene lyse og vennlige og gir en nøytral bakgrunn som fremhever den fine kunstsamlingen. Alt er malt med helmatt, vanntynnbar maling, svanemerket for miljøets skyld.
Gulvene av massiv bøk var tidligere lakkert. Nå ble de slipt og oljet matte som veggene, og er deilige å gå barbent på.
For å åpne opp og gi bedre sammenheng mellom rommene, ble en del dører fjernet. Mellom stuen og kjøkkenet ble også en del av veggen fjernet. Chresten liker å lage mat, men vil kunne prate med dem som er i stuen mens han gjør det.
Egen TV-stue
Et lurt trekk som unngår krangling på hjemmefronten var å gjøre om et arbeidsrom til en egen TV-stue. Slik beholder stuen roen. Ironisk nok er TV-stuen blitt så flott at det er lett å bli sittende her. Dette rommet var opprinnelig langt og smalt og endte i en boddør. Nå er det bygd en halvvegg som skjuler boddøren, samtidig som den er en fin fondvegg for TV'en.
Gangen foran TV-stuen har fått skap på begge sider, med skyvedører av matt glass, som gir god plass også til oppbevaring av yttertøy, slik at entreen kan være fri for rot.
Råd og tips
- Velg lyse farger. De gir et lett og vennlig inntrykk som ønsker velkommen. Alt kommer til sin rett på lyse vegger.
- Ha respekt for bygningens stil, for det arkitekten har hatt som utgangspunkt.
- Legg omtanke i inngangspartiet. Den er boligens førsteinntrykk. Man skal føle seg velkommen inn. Finn en løsning som skjuler klær og sko.
- Prøv å plassere sittegruppen i stuen ute på gulvet, istedenfor inntil en vegg. Da kan du gå friere rundt.
- Å fjerne unødvendige dører og kanskje åpne deler av veggene vil gi bedre sammenheng mellom rommene.
- Lag en egen TV-stue dersom du har plass. Det sparer mange krangler.
- En halvvegg kan skjule skap og dører og gi en nyttig fondvegg for plassering av TV eller seng.
- Tapet får en helt annen effekt om det settes opp liggende. Dersom mønsteret er stripete, vil det visuelt gjøre rommet bredere og lavere.
- For å lage spennende visuelle blikkfang kan en eller flere fondvegger få en annen farge, sjablonmaling eller en fin tapet.
"Man kjøper ting fordi man synes de er pene, og da må de jo få komme til sin rett. De skal ikke drepes av omgivelsene." - Chresten Nielsen
Dette ble gjort
- Løse, tidstypiske belegg som tepper, vinyl og tekstiltapet ble fjernet.
- Unødvendige dører ble fjernet, og mellom kjøkken og stue ble også deler av veggen fjernet for å gi bedre kontakt mellom rommene.
- Alle vegger og tak ble helsparklet, taklistene sløyfet.
- Vegger og tak i hele leiligheten er malt i helmatt Eggehvit, med unntak av fem dekorative fondvegger i grått (gang og kjøkken), rødt (stue), turkis (bad) og tapet (TV-stue).
- Nye gulvlister har fals som skjuler ledninger.
- Det opprinnelige gulvet av massiv bøk ble slipt og oljebehandlet for et matt utseende.
- Et arbeidsrom ble gjort om til TV-stue, og det ble satt opp en halvvegg som skjuler dør til bod og gir fondvegg for TV'en. Veggen ble tapetsert med tapetet satt opp liggende.
- Entre, TV-stue, mellomgang og kjøkken fikk nytt gulvbelegg av vinyl.
- Kjøkkenet fikk ny innredning med glatte fronter. Overskap på fondveggen ble sløyfet for å gi et lettere inntrykk.
- Badet fikk ny innredning. Istedenfor dusjkabinett ble det laget et dusjhjørne med glassmosaikk og glassdører.
- Skap med varmtvannsbereder ble fjernet fra lesekroken i stuen. Gulvet ble supplert med bøkegulv, og veggen ble åpnet med to striper glassbyggestein som gir lys til badet.
"Tidligere var leiligheten stappa full av møbler. Nå får de fantastiske rommene med alt lyset være hovedsaken." -Turid Wiggen