Hva med fargen?
Når det gjelder farger, kan det være fristende å holde seg til trygge, nøytrale nyanser. Ton-i-ton, eller samme farge som veggen.
– Hva med å prøve noe uventet? For eksempel rosa? Sverre spretter opp på benken foran vinduet og holder ivrig frem et tynt tekstil av typen sheer i lys rosa.
Rosa kom litt uventet på meg, da stuen allerede har rosa tak. Var det én ting jeg egentlig var helt sikker på, var det at jeg skulle styre unna rosa tekstiler. Det kan jo bli for mye også, selv for en fargeglad fargesjef.
– Nei, nei, nei. Jeg tror ikke det blir for mye. Jeg tror det er akkurat det her som vil gjøre dette rommet veldig moderne. Selv om det kan virke som et dristig valg, kan rosa gardiner her gjøre at fargene fremhever hverandre, avbryter Sverre før min tankerekke er ferdig.
– Og se! Med et slikt lyst tekstil, og du henger det helt opp i taket, høyest mulig, så vil faktisk lyset gå opp. Lyset strømmer opp og videre til taket.
– Og husk at man alltid ønsker at blikket skal dras oppover. Tenk alltid i et rom du skal ha en søyle som gjør at blikket trekkes oppover. Da får du opplevelsen av at det er høyere under taket enn det egentlig er.
Derfor: heng alltid gardinene så høyt som overhodet mulig, ikke rett over vinduet.
– En feil mange gjør, fortsetter Sverre, er å montere gardinstangen for lavt. For å gi rommet et inntrykk av høyere takhøyde, heng gardinstangen, eller opphenget, så nært taket som mulig. Det vil dra blikket oppover og skape en illusjon av et luftigere og større rom. I tillegg kan tynne gardiner som trekkes litt ut fra veggen, hjelpe lyset å strømme oppover, noe som ytterligere forsterker følelsen av lys og romslighet.
– Og ikke er vær gjerrig på stoffet! La det være rikelig.
En tommelfingerregel er å velge dobbel bredde av vinduet, selv om de ikke skal trekkes for. Gå for lange gardiner som henger fra taket og helt ned til gulvet. Da strekker du, som nevnt, følelsen av takhøyde, og det gir et elegant og raust inntrykk -uansett stil.