Kjemisk beis
Kjemisk beis er langt på vei den opprinnelige beistypen. Ved kjemisk beising påføres to vannløslige komponenter etter hverandre. Forbeisen består av garvestoffer som reagerer med etterbeisen, vanligvis et metallsalt, og danner en farge i treverket.
Komponentene er i seg selv fargeløse, eller bare svakt farget, og den egentlige beisfargen fremkommer etter en drøy uke. Resultatet blir gråtoner av forskjellig mørkhet, fra brunt, gråbrunt og rødbrunt til gulbrunt.
Oljebeis/lasur
Den store forskjellen mellom maling, oljebeis/lasur og oljedekkbeis ligger i graden av bindemiddel og pigmentering, og dermed filmtykkelsen. Oljebeiser (lasurer) har alkydoljer som bindemiddel. Mengden pigmenter er liten, og beisfargen fremstår kraftigere for hvert strøk som påføres. Fargen blir allikevel ikke like dekkende som maling. Bindemidlene trenger noe inn i veden og gir en tynn overflatehinne som beskytter veden mot lys og vekslende fuktighet.
Dekkbeis er egentlig en tynn, dekkende maling som lar vedens struktur stå frem som i relieff, og flaten kan gi et inntrykk av å være beiset. Dekkbeisene lages på akrylbasis, alkydbasis, eller er alkydolje/akrylathybrider og inneholder mye mer pigmenter enn oljebeisene. Noen dekkbeiser kan være tilsatt tjære og/eller linolje.
- Det som i Norge blir kalt beis er altså egentlig en lasur, eller en svakt pigmentert olje. Med unntak av dekkbeis som faktisk er en tynnfilmsmaling, sier Ole Andreas Klaveness.
Jernvitriol
Behandling av en treoverflate med jernvitriolløsning (jernsulfat) gir etter kort tid en gråbrun til sølvgrå inntoning av treverkets overflate, lik en vind- og værutsatt yttervegg. Takutspring og lignende gjør at graden av påvirkning av sol og regn vil variere på veggen, og dette kan gi veggen et skjoldet utseende til å begynne med.
Metoden kan benyttes både som underlag for videre beising, for å gjøre overflaten «gammel» før ytterligere behandling, og til inntoning av nytt treverk der det står sammen med eldre som har blitt grått. Jernvitriol har en svakt konserverende effekt mht. sopp og råte, og gir ingen beskyttelse mot fuktinntrengning eller UV-stråler.