Den 100 kvadratmeter store leiligheten, et steinkast fra Bogstadveien i Oslo, hadde behov for et lite friskt pust av farger. Det hvite og lyse ble i all hovedsak beholdt, men et blått soverom og nye detaljer gir mer liv og tyngde til rommene.
Balanse med farger
Med unntak av et stort mørkt gulvteppe og spisebord, var stuen holdt i hvite nyanser. Den opprinnelige møbleringen ga imidlertid rommet et litt ubalansert uttrykk. De mørke møblene var nemlig samlet for seg på den ene kanten av rommet, mens to hvite sofaer og et salongbord i lyst tre var plassert mot den andre veggen.
- Vi skiftet ut de hvite sofaene med en rød sofa, og dermed fikk rommet en bedre symmetri. Dersom eieren hadde ønsket å beholde de hvite sofaene, kunne jobben hvert gjort ved hjelp av mørkere puter og tilbehør. Ofte er det ikke så mye som skal til, mener interiørarkitekt Ellen Skifjeld Lønnestad.
Den nye sofaen fikk også praktiske settbord, som kan skyves i hverandre. Bordene er i pleksiglass og skaper en spennende kontrast til det tyngre og mer klassiske interiøret i resten av rommet.
Oppmerksomhet med maling
Veggene i stuen var slitte og preget av dårlig grunnarbeid. De ble malt på nytt og fikk samtidig en spennende murlook. Dermed ble det lyse inntrykket beholdt, men veggene fikk mer liv og varme. Nisjen bak den klassiske støpjernsovnen fikk også nytt liv med kreative penselstrøk.
- Ovnen er flott, og vi ønsket og gi den større plass og oppmerksomhet. Løsningen ble marmorering og en markeringskant som prikken over i-en, forteller Lønnestad.
Blå harmoni
Soverommet fikk ny tapet i en turkisblåfarge, som er en farge i tiden. Fargen gjør seg godt på et soverom, men har også gitt liv til resten av leiligheten og binder rommene sammen til en helhet.
- Den samme fargen har blitt brukt i taket på hagestuen og på gardiner og puter. Det har gitt en varmere stemning og en større sammenheng i hele leiligheten. Det lune forsterkes i valget av tekstiler og detaljer. Kvaliteten i putene gir et varmt og hyggelig inntrykk.
Helhet med fargevalg
På soverommet er det både tapetserte vegger og vegger i ren mur. Fargen er den samme på alle. - Vi er nærmest opplært til å male murvegger og tak hvite, men her har vi valgt å unngå et stort hvitt felt i den blå helheten. Derfor er muren malt slik at den går i ett med den tapetserte delen av rommet, forteller Lønnestad. Inni mellom må man være litt modig for å få et spennende resultat.
Ute inne
Blåfargen ble bindeledd mellom leilighetens glassveranda og soverom. Dermed ble hagestuen en tydeligere del av resten av leiligheten og fikk et utvidet bruksområde. I utgangspunktet var dette lille rommet møblert med mye smått løsøre. Planter og småbord tok mye gulvplass og et mørkt teppe skjulte flisegulvet.
En opprydning og ommøblering gjorde rommet mer åpnet og innbydende. Ved hjelp av en spesialbygd hjørnebenk ble sitteplassene og overnattingsmulighetene beholdt, men samtidig fikk rommet større gulvplass enn før. Avlastningsbordene ble fjernet og plantene ble samlet i ett hjørne. Opprydningen ga rom til en kjærkommen arbeidsplass, men likevel økte romfølelsen.
- Containere er løsningen på de fleste problemer. De aller fleste av oss har for mange ting stående utover, mener Lønnestad, som i hvert fall anbefaler å sette ting i grupper, om det er umulig å kaste dem.
Tynne gardiner i en blanding av lin og bomull skjermer mot innsyn i mørke kvelder, men bevarer følelsen av luft og åpenhet. Lune puter innbyr til bedagelig dagdriveri.