- De færreste har utløst et pulverapparat og kjenner derfor ikke konsekvensene. Pulveret slukker ikke bare brannen, men legger seg over alt og forårsaker store skader, sier René Depuis i Trygg og Sikker AS, Norges største sikkerhetsbutikk.
Han anslår at mer enn 90 prosent av landets boliger har brannslukningsapparat med pulver.
Treffer bedre
Forsikringsbransjen kjenner godt til virkningene av et pulverapparat.
- Vi opplever ofte at selve brannskaden er minimal, mens det er rengjøringen etter bruk av pulverapparat som blir den store kostnaden. Bruk av alternativt slukkemiddel ville helt klart spart store kostnader, sier avdelingssjef Per Mosnesset i Terra Skadeforsikring AS.
Mens pulveret sprer seg over hele rommet, legger skummet fra et skumapparat seg på det området du sikter på.
- Alle vil dra nytte av å bytte fra pulver til skum, uansett størrelse på boligen. Selv om de fleste huseierne foreløpig sverger til pulver, men vi ser en økende interesse for skum, særlig nå som prisen for et apparat med seks liter har kommet under 500 kroner, sier René Depuis i Trygg og Sikker.
- Husbrannslange er også et godt alternativ til håndslukkere, men mange kvier seg da rørleggerkostnadene ofte blir høye, sier han.
Hærverk
Brannslukkingsapparat med pulver er en potensiell utgiftsbombe også når det ikke brenner.
- Det er flere apparater som blir utløst av klåfingra barn eller ved en feil, enn apparater som utløses fordi det brenner, sier Depuis.
Apparatene står gjerne også laglig til for folk med uærlige hensikter. Nylig ble for eksempel Oppdal ungdomsskole påført skader for 200 000 kroner etter at to elever gikk amok med et 12-kilosapparat.
Også mange butikker og kontorer bør vurdere overgang til skumslukkere, mener sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).
- Ved bruk av pulverapparater dekkes hele området med et fint pulverlag som ikke er lett å fjerne. Pulveret trenger inn i varer, vifter og elektronikk og kan forårsake skader, sier Bjerke.
HSH vet om tilfeller der hærverk og uhell med pulverapparat har ført til store ødeleggelser.
Uten låsesplint
Mange er ikke klar over at brannslukkingsapparatet skal sjekkes ved jevne mellomrom. Pulverapparatet hjemme skal sjekkes av fagfolk hvert femte år, i butikker og andre næringsbygg skal det sjekkes hvert år.
Bjerke fra HSH og Depuis fra Trygg og Sikker sjekket nylig hvordan det sto til med plasseringen og vedlikeholdet av brannslukkingsapparatene i noen tilfeldig utvalgte Oslo-butikker.
- I fire av de seks butikkene vi var inne i, var ikke apparatene i orden i henhold til sikkerhetsforskriftene. Noen var ikke kontrollert på årevis, andre var gjemt bort på bakrommet eller manglet den forskriftsmessige skiltingen som viser hvor apparatet er plassert, sier Depuis.
- Dette er skremmende ettersom brannvern er en viktig del av butikkenes HMS-arbeid, sier han.
På et apparat var til og med låsesplinten fjernet.
- Når den er borte, sitter du i praksis på en 6-kilos pulverbombe. Da er det nok at noen bærer apparatet feil eller at noe faller ned på utløserhåndtaket, så er hele lokalet dekket av pulver, sier Depuis.