Linoleum
Linoleum og vinyl blir ofte forvekslet. Men selv om disse to materialene kan ligne hverandre av utseende, er de langt fra det samme. Linoleum er et naturmateriale, som også derfor bør få sin renessanse med dagens bevissthet om forurensning og klima. Produktet er økologisk svanemerket. Det er laget av linolje (linoleum på latin) fra frøene på linplanten, og tilsatt blant annet tremel, harpiks, kalkstein og naturlige fargepigmenter. Linoleum fås som banevare eller som fliser og planker. I Marmoleum Click (Forbo) er linoleumen lagt på et HDF-kjernemateriale med en bakside av kork. utstyrt med et mekanisk låsesystem klikkes gulvet sammen og legges helt uten behov for lim. 30 x 90 cm planker i kombinasjon med 30 x 30 cm fliser i 21 farger gir et utall av muligheter.
Som banevare er linoleum like tynn som vinyl, bare 2,5 millimeter. I ulike farger kan den skjæres til og kombineres i mønstre som ikke er firkantet. Slik kan gulvet fremheve deler av rommet eller lage "stier" som viser vei. Selv om dette mest er brukt i offentlige innredninger, er det ikke noe i veien for å gjøre det også hjemme.
Vinyl
Vinyl er et plastprodukt. Over mønsteret er det et gjennomsiktig lag av mykgjort PVC, med en overflate forsterket med polyuretan. Glassfiberarmering gir stabilitet, og en bakside av PVC-skum demper trinnlyd og gjør den behagelig å gå på. Med en tynnhet på bare 2,4 millimeter kan et nytt gulv raskt rulles ut over det gamle, uten at man får problemer med terskler eller dører.
Når det gjelder utseendet, har materialet tidligere kopiert andre gulvmaterialer, alt fra rustikke tregulv til rullestein, og gitt en ekkel følelse av å være noe annet enn det ga seg ut for. Utseendet stemte ikke med sanseinntrykket gulvet ga. Nå har vinylen fått selvtillit nok til å ha sitt eget utseende som ingen andre gulvmaterialer har. Kjøkkengulvet blomstrer og dinosaurene danser på barnerommet. Den fås også ensfarget i alle farger, som passer i kombinasjon med de mønstrete. Vinyl fås som banevare i ulike bredder, og kan legges løst i rom opp til 20 kvadratmeter. I større rom bør belegget limes.
Tepper
Vegg-til-vegg-teppene er sterkt tilbake, med så stor slitestyrke at de kan ligge i offentlige miljøer. Luven har blitt kortere og tettere til fordel for flotte mønstre, som gjør gulvet til et blikkfang i seg selv. Møbler blir nesten unødvendig.
Tepper i naturmaterialer gir en god følelse i private hjem, men nye materialer som vevet vinyl og gjenbruksnylon gir nye muligheter der det er mye tråkk.
Bolon er vevet vinyl med samme egenskaper som vanlig vinylbelegg, men et helt annet utseende. Det finnes over 55 design, både som fliser i 50 x 50 cm og som banevare i 2 meters bredde. Båndene blir først vevet sammen, og så påført en flytende bakside som stivner inn i overlaget. Dette gjør at gulvet blir helt vanntett. På banevaren kan skjøtene sveises. Flisene legges uten sveiser.
Teppefliser i gjenbruksnylon fins i mange flotte mønstre, alt fra dyreprint til klassiske former. Man kan velge et mønster, kombinere flere, eller sette sammen mønster og ensfarget til det uttrykket man ønsker. Kontrastene i mønsteret forsterkes av en kombinasjon av løkker og oppskåret luv i overflaten.