Under alle gulvbelegg finner vi et undergulv og en bærende konstruksjon. Undergulv er en felles betegnelse for en sammenhengende flate som fungerer som underlag for ulike typer gulvbelegg. Undergulvet består oftest av plater (gulvspon), planker eller en støpt og avrettet flate.
For at den den samlede gulvkonstruksjonen skal fungere som ønsket, skal gulvbelegget og undergulvet tilpasses de påkjenninger og belastninger på stedet.
Ulike gulvmaterialer stiller forskjellige krav til undergulvet. Les i monteringsanvisningen for ditt gulv hvilke krav som er aktuelle. Her er noen eksempler:
Bæreevne:
Gulvunderlaget skal være i stand til å tåle de belastninger som kan forventes ved framtidig bruk, uten at det oppstår uønsket deformering eller skader.
Styrke og stivhet/elastisitet:
Underlaget for gulvbelegg skal kunne motstå de statiske og dynamiske belastningene fra, f.eks. nyttelast, møbler, personer og inventar med hjul, som normalt vil kunne forekomme ved den tiltenkte bruk.
Fuktstabilitet:
Gulvet skal ikke få skadelige deformeringer på grunn av fuktpåvirkninger som skyldes normal bruk.
Fukt i underlaget:
Før gulvbelegget skal monteres skal underlaget være tilstrekkelig tørt. Er betongens restfukt høyere enn den angitte fuktgrensen, må den tørkes ytterligere. Dersom det er varme i betongen vil andre vurderinger gjelde.
Som hovedregel skal ikke restfukt i betong overstige 85% RF i gulv uten varme og 75% RF i gulv med varme.
Planhet:
Underlaget for gulvbelegget må tilfredsstille kravene til planhet (NS 3420-T, toleranseklasse PB +/- 3mm). Noen gulvtyper kan ha strengere krav til planhet.