IFI Logo

Grunning er også for fabrikkgrunnet tre

Maling/beis på trehus
Grunning er også for fabrikkgrunnet tre
Chera Westman

Chera Westman
Oppdatert (Publisert )

Kledningsvirke som er grunnet allerede ved produksjon er blitt en storselger. Men malingprodusentene advarer mot å tro at fabrikkgrunnet er det samme som ferdiggrunnet.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Den viktigste oppgaven til grunningen er å forhindre at fukt kommer inn i treverket. Grunningen skal også gi god vedheft for kommende sjikt, og motvirke råteangrep. Å påføre grunning på tre som skal males, er viktig for å få god vedheft for topp- og mellomstrøk. 

Mye av den kledning som i dag selges i byggevarehandelen, er fabrikkgrunnet. Det innebærer at trelastfabrikken påfører et strøk grunning på bordene før de sendes til butikken. En fordel med det er at grunningen påføres raskt slik at treverket ikke brytes ned av solen i mellomtiden. For huseieren kan det innebære mindre arbeid, men det er farlig å tro at fabrikkgrunnet er det samme som ferdiggrunnet. 

Garantert holdbart

– Det er to viktige grunner til å grunningsbehandle også fabrikkgrunnet kledning. Den ene er at man bør følge produsentens anbefaling ved alle malearbeider, sier malermester Chresten Nielsen, teknisk sjef ved Beckers Norge.

Her innebærer det å følge malingsystemet til toppstrøksleverandøren, og bruke den grunning som produsenten leverer.

– Den grunningen er viktig fordi den vil redusere lignin- og kvistgjennomslag. Det gjeller spesielt på lyse farger, sier han. 

En slik systembehandling innebærer at alle produkter som påføres treverket er laget av én og samme produsent. Da er man sikker på at produktene er testet og utviklet for å fungere godt sammen over tid. Den som kjøper fabrikkgrunnet kledning bør spørre etter dokumentasjon i byggevarehandelen, som viser hvilken grunning som er påført og hvilken kvalitet den har. Da er det mulig å velge et toppstrøksprodukt som er egnet.  

Ved å velge grunning og maling fra samme produsent, når du maksimal holdbarhet.

Ved å velge grunning og maling fra samme produsent, når du maksimal holdbarhet.

Ikke la solen bryte ned grunningen

– Den andre årsaken er at grunningen må være god nok utført. Det innebærer at den skal være påført i tilstrekkelige mengder, og ha vært minst mulig utsatt for vær og vind før den overmales, sier han.

Sol og regn er grunningens verste fiende, og grunning slites mye raskere enn toppstrøksmaling.

– Studier viser at vedheften reduseres med 30 prosent på bart tre som eksponeres for vær og vind i mer enn tre uker. Ubehandlet kledning må derfor behandles så raskt som mulig etter montering, og i hvert fall innen 3-4 uker, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk servicesjef hos Butinox. 

– Også kledningsbord som er kjøpt med et sjikt grunning påført i trelastfabrikken, bør viderebehandles innen 3-4 uker etter montering. Årsaken er at fabrikkgrunningen kan ha varierende dekkevne, og være ujevnt påført. Hvis dette ikke gjøres, i begge tilfeller, må kledningen børstes fri for løse trefibre og grunnes på nytt, sier han.

Grunningen skal være påført jevnt og med god dekk.

Grunningen skal være påført jevnt og med god dekk.

Behandle kuttflatene

Også om fabrikkgrunningen er av god kvalitet, og har god dekk, må kledningen kompletteringsgrunnes ved montering. Alle kuttflater, all endeved, spikerhull, skjøter og utsatte detaljer må påføres grunning ved montering – akkurat som ved manuell grunning.

Alle kuttflater og spikerhull må grunnes ved montering.

Alle kuttflater og spikerhull må grunnes ved montering.

Mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Butinox

Flügger

Nordsjö

Miljømal

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Maling/beis på trehus
Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.