Gi en real rengjøring
Først og fremst gjelder det å holde peisen ren – både inni og utenpå.
– Tøm ildstedet for gammel aske, ta ut askeskuffen og tøm denne, og fei godt. Når du tømmer aske er det viktig å bruke en metallbøtte, gjerne med lokk, til å oppbevare asken til den er helt kald. Aske leveres med restavfallet. Rens så glasset på peisen for fastbrent aske og sot. Her finnes det flere spesialmidler som funker effektivt, sier Inger Løvaas hos Krefting.
Selv om hun råder deg til å tømme ildstedet for aske før fyringssesongen starter for alvor, er det ikke nødvendig å gjør dette hyppig gjennom sesongen.
– Aske er med på å beskytte bunnen i brennstedet mot varme, i tillegg til at mange synes det er enklere å tenne opp når det ligger litt aske og kullbiter i bunnen. Så du trenger ikke å fjerne asken så ofte, forklarer hun.