IFI Logo

Gi terrassen en ny start

Male innendørs
Gi terrassen en ny start
Chera Westman

Chera Westman
(oppdatert )(Publisert )

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Når du renser plattingen, nullstilles treverket. Da får du et utgangspunkt som om treverket var nytt, med et jevnt, lyst underlag som gjør at fargen kommer til sin rett, og du unngår et skjoldete resultat.

– Flere sjikt oppå hverandre kan også føre til flassing. Terrassebeis skal ikke danne film, og hvis eksisterende beis er noenlunde intakt, kan det blir for tett med et nytt strøk oppå, sier Roger Fridheim, malermester ved teknisk produktsupport hos Flügger.

Flere veier å gå

Det finnes flere måter å fjerne gammel beis på – terrassebeisfjerner, terrasserens, trerens og malingsfjerner er noen eksempler. Å slipe ned treverket med innleid slipemaskin er også et alternativ. Hvilket produkt og hvilken metode som fungerer best, beror på flere faktorer – blant annet hva terrassen er behandlet med fra før og hvordan utgangspunktet ser ut.

– Jeg bruker en terrasserens i to trinn – der det første trinnet består av en lutholdig terrassebeisfjerner som løser opp og fjerner gammel moro, og et andre trinn som nøytraliserer luten, lysner treverket og gjør plattingen klar for ny behandling, forklarer Morten Fehn, ansvarlig malermester i Jordan, mens han viser fremgangsmåten på egen terrasse.

Morten Fehn, Jordan

FIN TERRASSE: Morten Fehn hos Jordan bruker en terrasserens i to trinn når han skal fjerne den gamle beisen.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Trekker fukt

Terrassen hos malermesteren har en jevn og fin gråfarge, men tilstanden er ikke så god som den kan se ut ved første blikk.

– Ser terrassebordene tørre ut, eller du ser at de har begynt å sprekke opp, er det på tide med ny behandling. Du kan også se om regnvann perler seg på overflaten eller trekker inn. Trekker fukten inn, bør plattingen behandles, sier Morten Fehn.

Fremgangsmåte:

1. Dekk godt til

Dekk til det som ikke skal renses. Bruk dekkefilt med plastbakside til flater ved siden av plattingen, maskeringstape til tilstøtende flater og elektrostatisk plastfolie til vegger rundt terrassen.

– Rensemidlene er sterke og etsende saker, derfor trenger du også verneutstyr. Bruk slagstøvler, gummihansker og vernebriller, sier Fehn.

Rens terrassen for beis

BESKYTTELSE: Påfør rensen med rull, og vær nøye med å dekke til steder du ikke skal behandle. Bruk verneutstyr, som slagstøvler, gummihansker og vernebriller.

Foto: Chera Westman/ifi.no

2. Påfør rensen

Rensen helles over i en bøtte. Les nøye på bruksanvisningen på emballasjen. Skal middelet blandes med vann, er det viktig å følge blandingsforholdet som produsenten angir.

– Bruk rull på forlengerskaft til påføring og pensel der du ikke kommer til med rullen, sier Fehn.

– Unngå direkte sollys på treverket når du renser. En varm dag er det ofte bra å spyle treverket med kaldt vann før du setter i gang, sier Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos Butinox.

3. La virke

Rensen skal ikke tørke inn på overflaten i middelets virketid. Det er vanlig at produktet trenger 10-20 minutter på seg for å få gjort jobben. Arbeid derfor over mindre seksjoner av gangen.

– Hold gulvet fuktig og påfør mer rens hvis det ser ut til å tørke opp, og la det virke i cirka et kvarters tid. Allerede etter noen minutter ser du at den gamle beisen begynner å løses opp, sier Fehn.

4. Mekanisk bearbeiding

Bruk en kost med langt skaft og stiv bust til å bearbeide overflaten slik at gjenstridige rester av beis og smuss løsner. Ha rent vann i en bøtte og dypp en vaskekost i det når du skrubber overflaten.

– Vær forsiktig når du går, fordi gulvet blir glatt av rensemiddelet, sier Fehn.

Skrubb terrassen

GREI SKURING: Hold overflaten fuktig i cirka et kvarters tid, og skrubb deretter treverket godt med en stiv kost som dyppes i kaldt vann.

Foto: Chera Westman/ifi.no

5. Skyll nøye

Skyll så treverket nøye med rikelig med vann. Bruk hageslangen, ikke høytrykkspyleren. Den kan lett flise opp treverket. Det er ikke vanntrykket som er avgjørende for god skylling, men mengden vann!

Skyll terrassen etter rens

SKYLLEBØTTE: Spyl terrassen nøye. Rensemidlet må fjernes godt med rikelig med vann.

Foto: Chera Westman/ifi.no

6. Nøytraliser luten og skyll godt

Mens treverket fortsatt er vått etter skyllingen, påføres det nøytraliserende middelet som også bleker og lysner treverket. Terrasselysneren påføres med rull og pensel, og skal virke i 10-15 minutter. Tørre felter holdes fuktig. Etterpå spyles treverket godt med vann slik at alle kjemikalierester fjernes fra overflaten.

Bleke terrassen

BLEKEMIDDEL: Når treverket er fritt for gammel behandling, men fortsatt er fuktig etter fjerningen av rensemiddel, påføres et middel som bleker og lysner treverket.

Foto: Chera Westman/ifi.no

7. Ny beis

Etter rens og nøytralisering får treverket en jevn, lys farge som minner om nytt treverk. Det er da klart for ny overflatebehandling i ønsket farge. La treverket tørke godt før du påfører ny beis.

Påføre ny terrassebeis

TØRKETID: – Etter noen dager med tørt vær er terrassen klar for ny behandling. Det er viktig å la treverket tørke godt opp etter rensen, sier Morten Fehn.

Foto: Chera Westman/ifi.no

Tips!

Ble ikke beisfargen slik du ønsket?

Underlagets farge er med på å bestemme utseendet etter behandling. Ble du ikke fornøyd med fargen, er det ikke en god løsning å smøre på enda et sjikt med mer pigmenter. Velg da heller å enten fjerne beisen ved å nullstille terrassen, eller å leve med fargen til neste vedlikeholdsrunde.

Relaterte emner

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Male innendørs
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.