Ikke under null
Metodene og midlene som brukes for å få fjernet skriblerier og tagging varierer, men en felles ingrediens er varmt vann. Derfor lar graffiti seg vanskelig fjerne ved kuldegrader.
- Det er viktig å vite hva man driver med slik at bindemidlene og fargestoffet i taggen ikke trekker inn i veggen. Uansett metode er varmt vann påført under høyt trykk med i en smal, skarp, vifteformet stråle viktig, sier Lunde
- Taggerne bruker mange forskjellige farger. Det finnes mange typer spraybokser, vanskelige tjærestoffer/tektyler og sprittusjer som suger seg godt fast. Men sølvsprayen som taggerne liker så godt, er faktisk det enkleste å fjerne, sier han.
Forebyggende behandlinger
Det finnes et flertall vokser og andre behandlinger som kan påføres veggen i forebyggende hensikt. Men disse antigraffitimidlene kan også skade veggen.
- Kalk- og silikatmalinger er åpne malinger, og de må forbli åpne for å fungere. Til tross for at antigraffitibehandlingene sies å være diffusjonsåpne, blir ofte lufttilførselen svakere og veggen blir tettere, slik at kalkmalingene eller kalkpussen ødelegges, sier Jens Petter Lunde.
- Tilleggsisolerte fasader, der overflatebehandlingen er en farget puss som sitter på et nett, er faktisk den eneste fasadebehandlingen som ikke tar skade av antigraffiti.
I glemmeboken
Mange ganger ble også antigraffitibehandlingen utført for både én og to vaktmestere siden, og hva som er blitt gjort, er for lengst glemt den dag fasaden skal pusses opp. Malermester Lunde kan fortelle om da firmaet fikk i oppdrag å male om den gamle trebygningen ved Grorud jernbanestasjon: Jobben ble som vanlig innledet med en grundig vask, og en våken maler så at vannet ikke rant helt som det pleier på deler av fasaden. Etter hvert kunne en tidligere bevokter huske at fasaden en gang for mange år siden var blitt satt inn med antigraffitivoks!
- Hadde vi ikke oppdaget det, ville all malingjobb være ødelagt, sier Lunde.