IFI Logo

Forlat hytta slik du vil finne den

Forlat hytta slik du vil finne den
Jordan

Jordan
Oppdatert (Publisert )

En skikkelig rengjøring av sommerhytta før den stenges for vinteren gjør det hyggeligere å komme tilbake til en ny sesong. I tillegg kan det bidra til å holde ubudne gjester unna.

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

En kjent hytteregel er at man skal forlate hytta i den stand man selv ønsker å finne den. Den regelen bør også følges når hytta skal stenges for sesongen.
- For mange er det nok vemodig å stenge hytta for vinteren, og da kan det være kjedelig å bruke tid på rengjøring. Det er ikke alltid så mye innsats som kreves, men en skikkelig rengjøring vil gjøre det mye hyggeligere å komme tilbake til hytta igjen til våren. I tillegg slipper man å risikere at matrester, brødsmuler og lignende tiltrekker seg mus, rotter og andre skadedyr, sier produktsjef Mattias Olovsson i Jordan.

Lettere på høsten

En rengjøring på høsten vil kreve langt mindre innsats enn om man venter med å gjøre rent til hytta åpnes igjen til våren.
- Flekker og skitt blir vanskeligere å fjerne hvis de får sitte på underlaget i lang tid. Det som enkelt kan fjernes med en mopp eller mikrofiberklut nå, vil kanskje kreve skrubbing og bruk av kjemikalier hvis flekkene får sitte i et halvt år. Hvis man gjør rent på høsten, holder det å tørke litt støv på våren, sier Olovsson.
Han anbefaler å benytte moderne rengjøringsmetoder som både er tidseffektive og samtidig gir et godt resultat.
- Opptil 90 prosent av alt smuss og støv er tørt, og fjernes også best ved hjelp av tørr rengjøring. Med mopp og mikrofiberkluter tilpasset oppgavene sparer man både tid og krefter. Til slutt kan du benytte en fuktig mikrofiberklut for å bli kvitt flekker.

Ta vare på uteplassen

Også utenfor hytta kan det være lurt å gjøre en liten innsats før man forlater den for sesongen. Hvis terrassen er oljet eller beiset på våren, holder det å koste over med en støvkost eller multikost.
- Vi anbefaler å olje eller beise terrassen hvert år før man tar hytta i bruk på sommeren. Hvis man hoppet over dette på våren, er det fornuftig å gjøre det på høsten. Dette er en jobb som kan virke både tidkrevende og vanskelig, men med riktig fremgangsmåte er det både enkelt og fort gjort.
Det første man må gjøre er å rengjøre terrassen med terrasserens og en terrasseskrubb som settes på et forlengerskaft. På den måten kan man jobbe stående, og slipper å slite på rygg og knær.
- Det kan være fristende å bruke høytrykksspyler hvis man har tilgang på vann og strøm, men da kan man risikere å flise opp treverket, sier Olovsson.
Før ny olje eller terrassebeis påføres, er det viktig at terrassen får tørke.
- De fleste typer treolje skal påføres to strøk vått i vått. For å få til det, lønner det seg å bare ta fire-fem bord om gangen, og gjøre seg ferdig med to strøk før man går videre. Vi anbefaler å bruke rull og forlengerskaft, og gjerne en rull som kan låses og også benyttes som etterstryker. Det er viktig at man blir kvitt overskytende olje slik at den ikke danner film, forteller Olovsson.
Velger man terrassebeis holder det med ett strøk, og fremgangsmåten er den samme.

Rydd inn møblene

På samme måte som terrassen bør også utemøblene få litt omtanke på høsten.
- Hvilken behandling disse bør få kommer an på hva slags møbler det er. Tremøbler bør oljes eller beises hvis dette ikke er gjort på våren, og plastmøbler bør rengjøres. Hvis man gjør unna dette på høsten, kan man dekke bordet utendørs så fort vårsola titter fram igjen, sier Olovsson.
Han anbefaler også å rydde dem inn, og hvis man ikke har plass i boden bør de settes inn i hytta.
- Utemøbler som overvintrer ute vil ikke se bra ut når våren kommer. Forurenset nedbør, snø, svertesopp, pollen og støv vil sette tydelige spor, og det vil kreve en solid innsats å få møblene rene på våren, sier Olovsson.

Kvitt deg med vannet!

- Vannet er det aller viktigste. Man må tømme vannlåsene der det er mulig, fylle på frostvæske og sørge for at øl, mineralvann og annen væske oppbevares frostfritt. Hvis ikke går det galt, sier Tore Rasch, nestleder i Norges Hytteforbund.


Han har selv en sjekkliste på over 30 punkter når han skal stenge sin egen hytte på Hardangervidda for vinteren. Hans inntrykk er at folk flest er flinke til å ta vare på hyttene sine, men råder folk å skrive detaljerte lister over hva som skal gjøres.
- Selv om kanskje ikke alle har en like omfattende liste som meg, så tror jeg de fleste har en forståelse for hva som må gjøres. Det kan likevel være lurt å lage en detaljert liste, for min erfaring er at det er fort gjort å glemme detaljene, sier han.

Norges Hytteforbunds sjekkliste

Hva som bør inngå i en slik liste vil variere fra hytte til hytte, men her er noen av de allmenne punktene fra Raschs huskeliste.


1.    Vask gulv og andre overflater.

2.    Åpne vinduer og dører, rengjør karmer og fjern spindelvev.

3.    Kople fra vannledning og tøm pumpe.

4.    Legg alt sengetøy i plastsekker.

5.    Tøm alle flasker, eller plasser dem et frostfritt sted.

6.    Fyll vannlåser med frostvæske

7.     Tett alle luker.

8.    Ta inn opptenningsved og ovnsved.

9.    Gjør peisen klar for opptenning.

10. Trekk for gardiner.

11. Kople fra propan og kjøleskap.

12. Rengjør og rydd inn hagemøbler.

13. Tøm dobøtter og søppelbøtter.

14. Rydd inn leker og verktøy.

15. Slå av hovedbryter.

16. Skriv i hytteboken.

17. Lås døren, og sjekk at vinduer og dører er lukket og låst.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.