3: Ta vare på kjøkkenet
En julemiddag med tre retter fører gjerne med seg et par ekstra timer kokkelering. Det betyr også at kjøkkenet blir utsatt for langt mer enn det pleier. Med fire gryter gående, to etasjer i ovnen, oppvaskmaskinen halvveis igjennom syklusen, en liten eksplosjon i mikroen og vasken full av kjeler, bestikk og riskrem, er det fort gjort at noe brenner seg.
Husk at du aldri må helle fett ned i avløp, selv om det er flytende og du vil bli kvitt oppvasken så fort som mulig. – Vil du tømme pannen for ribbefett med en gang, kan du helle det over i en tom drikkekartong, og kaste det i restavfallet. Du kan også sette pannen til side, vente til fettet størkner, og skrape det ut i matavfallet med en slikkepott, tipser Heidi Sanne hos Krefting & Co.
Ønsker du en koselig romjulsaktivitet, kan du også ta vare på ribbefettet, blande inn frø og korn, og henge ut til småfuglene i vinterkulda.