Vil ha pant på gamle ovner

Vil ha pant på gamle ovner
{Name}

Ulf-Arvid Mejlænder
Publisert

Utslipp av svevestøv fra fyring kan reduseres med 80 prosent hvis alle gamle vedovner i Norge skiftes ut med nye. Opposisjonen på Stortinget vil ha en nasjonal panteordning for å få fortgang i utskiftningen. Regjeringspartiene nøler.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

- Vi synes tiltaket er positivt. Det er budsjetthensyn som har gjort at vi er avventende. Innenfor de rammene vi har til gode miljøtiltak har vi ikke prioritert en slik støtteordning, sier lederen for Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Bror Yngve Rahm (Kr.F) til nyhetsbyrået Newswire.

Rahm holder døren åpen for at regjeringspartiene senere kan komme til å gå inn for å gjennomføre en panteordning.

- Tiltaket er høyt oppe på agendaen, sier han.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet går inn for å gjennomføre panteordningen.

- Med en ny regjering vil det med andre ord se mye lysere ut for å få fortgang i denne saken, sier Rolf Terje Klungland (A) i Energi- og miljøkomiteen til Newswire.

Oppfyller EU-krav

- Et slikt vedtak vil være et stort bidrag i arbeidet med å redusere luftforurensningen. Økt tempo i utskiftningen av gamle vedovner er viktig for å kunne oppfylle EUs krav til lokal luftkvalitet. Her er Norge allerede på overtid, sier styreleder Grethe S. Bachmann i Varmeprodusentenes forening.

Hun opplyser at det fortsatt er rundt 900 000 eldre, forurensende vedovner i norske hjem. Ovnene slipper ut seks ganger mer helsefarlig svevestøv enn nye, rentbrennende ovner. Full utskiftning av de gamle ovnene vil ifølge foreningen redusere partikkelutslippet fra 43 000 tonn til 7000 tonn.

Rentbrennende ovner med ny miljøteknologi gir også langt bedre energiutnyttelse.

- En ny ovn bruker 30-40 prosent mindre ved for å varme opp et rom og gir mye mer varme for hver vedkubbe, sier markedsdirektør René Christensen i ovnprodusenten Jøtul.

Oslo gir støtte

Siden 1998 har det bare vært tillatt å selge nye, rentbrennende ovner i Norge. Men bare Oslo kommune har fulgt opp med tiltak for å lokke flere til å skifte ovn. I hovedstaden kan alle som kjøper ny ovn søke om 3000 kroner i støtte fra Enøketaten.

I Oslo har panteordningen vært en suksess. Utslippene av svevestøv er høye også i andre store byer. Bergen og Trondheim kan redusere utslippene med rundt tre fjerdedeler hvis alle forurensende ovner blir skiftet ut med nye. Det vil si 400 tonn mindre svevestøv årlig i hver av de to byene, viser beregninger fra Statistisk Sentralbyrå.

   

- Tilskuddsordningen i Oslo burde tjene som eksempel for andre kommuner, og særlig de store byene, der problemet er størst. Det beste ville likevel være en landsdekkende ordning, der det bevilges midler over statsbudsjettet til dette miljøtiltaket, sier Rene Christensen i Jøtul.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
IFI annons
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.