Radonfare i norske hjem

Radonfare i norske hjem
{Name}

IFI.NO
Publisert

Den usynlige og luktfrie radongassen siver opp gjennom sprekker i bakken. Mange er utvitende om hvor enkelt det er å sikre seg i forkant.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Statens stråleverns store radonkampanje i 2003 fikk mye oppmerksomhet i media. Fra 2000-2003 ble radonkonsentrasjonen målt i 40.000 boliger rundt i landet. Selv om slike kampanjer bidrar til økt bevisstgjøring, opplyser Per Christian Edin i Icopal: - Våre tall viser at det ikke er flere som legger radonsperrer nå enn for noen år tilbake. Det er nok fortsatt et problem at mange byggherrer er uvitende om radonfarene og at utbygger vil spare penger.

- Til tross for mange kampanjer og vissheten om at radon forårsaker opptil 300 nye tilfeller av lungekreft i året, er det fortsatt mange som bor i radonfarlige hus, sier produktsjef i Icopal, Per Christian Edin.

Sperr gassen ute

Norge er et av landene i verden som er mest utsatt for den radioaktive gassen, radon. Rundt 10 % av den norske boligmassen har for høy radonverdi i inneluften.

- Forebyggende tiltak mot radon i nybygg er relativt billige. De medfører dessuten andre positive effekter på inneklima og sikrer en tett og solid konstruksjon mot grunnen, sier Professor Terje Strand i Statens Strålevern, og legger til: Generelt oppfordrer vi til at det gjennomføres forebyggende tiltak i alle nybygg slik at radonnivåene blir så lave som mulig.

Er det radon i din bolig?

Dette kan du kun finne ut gjennom måling. Radonkonsentrasjonen kan variere regionalt, lokalt, og selv innenfor samme byggefelt.

Mange norske kommuner har foretatt kartlegging av radon i inneluft eller har planer om dette. Opplysninger om tilgjengelige radonundersøkelser finnes i den enkelte kommune - i etat for miljørettet helsevern eller teknisk hygiene.

Tiltak mot radon

Forebyggende tiltak mot radon er langt rimeligere enn utbedring i etterkant av byggingen. - Å ta sjansen på at det ikke er radonfare der du bygger er dyrest av alt. Både helsemessig og rent økonomisk, sier Edin.

På bakgrunn av en ny europeisk vitenskapelig oppsummering av en rekke undersøkelser rundt radon, lanserer Verdens Helseorganisasjon (WHO) nå en treårig handlingsplan for å redusere skadevirkninger av den farlige gassen.

Ta kontakt med kommunen dersom du ønsker informasjon om radonnivået på ditt bosted!

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.