- Menn er uten tvil de mest positive til moderne rengjøringsmetoder. Kvinner har nok i mye større grad med seg arven fra mor og mormor, som forteller dem at slik og slik skal husarbeidet gjøres. Altfor mange kvinner tror at husarbeid skal være tungt for å ha en effekt, forteller renholdsrådgiver Else Liv Hagesæther, som også har skrevet boken "Rent - enkelt og greit".
Halv jobb
Hagesæther mener at nye og praktiske hjelpemidler har skapt en revolusjon på rengjøringsfronten. - Utstyret er minst halve jobben, og det er ingen tvil om at rengjøring med moderne hjelpemidler som tørrmopp og mikrofiberkluter tar kortere tid og er langt enklere å håndtere enn langkost og skurefille, sier hun.
Hun mener at rengjøring og annet husarbeid i for stor grad er knyttet til følelser og tradisjoner. - Selv om yngre par er flinkere til å dele på husarbeidet enn tidligere generasjoner, føler nok kvinnene fortsatt hovedansvaret for standarden hjemme. Og når mor eller svigermor er ventet på besøk, kommer dette ansvaret og tradisjonene for fullt, sier Hagesæther.
Hun mener at nypusset lysestake på julebordet og en skål grønnsåpe under sofaen i mange tilfeller er bedre enn et rundskuret hus med skinnende vinduer. - Siden renhold i stor grad handler om følelser, er det egentlig ikke så viktig at det virkelig er rent. Det som teller, er at vi føler at huset er rent. Dessuten er det lite møkk som synes i desembermørket.
Stuerent med rene stuer
Forsker Ingunn Grimstad Klepp hos Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), mener at unge kvinner i dag er mer opptatt av rengjøring enn hva deres egne mødre var. - Forrige generasjon gjorde opprør mot sine egne mødre, som nærmest så på husarbeidet som sitt kall og sin livsoppgave. Kvinnene som i dag er i 50-60-årene ville noe annet med livet sitt, og derfor ble det viktig for dem å markere avstand. Dagens unge kvinner har ikke det samme behovet. Denne kampen er ikke deres kamp.
Klepp mener også at det i enkelte miljøer har blitt markert en avstand til husarbeid som ikke er helt reel. - Husarbeid har vært et tema som mange ikke har ønsket å snakke om eller bli identifisert med, men her er det også i ferd med å skje en endring.
Ansvarlig for katastrofe
Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at menn bruker noe mer tid på husarbeid enn før, og at kvinner bruker litt mindre tid med vaskefille og støvsuger. Klepp er imidlertid ikke i tvil om at det fortsatt er kvinnen som blir holdt ansvarlig dersom vinduene er møkkete eller stua ser ut som et katastrofeområde.
- Selv om vi har fått støvsugere og suppeposer, tar husarbeidet tid. Hjemmet er fremdeles et arbeidsfellesskap, og arbeidsfordelingen påvirker både privatlivet og yrkeslivet.