IFI Logo

Hvilket gulv er best?

Gulv
Hvilket gulv er best?
Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Laminat, parkett, herdet tre, klikkvinyl, vinylbelegg, teppe – ja, valgmulighetene er mange for deg som skal pusse opp eller velge gulv til din nye bolig. Spørsmålet «Hvilket gulv skal jeg velge?» kan være vanskelig å finne svar på. Men her får du litt hjelp!

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

«Hvilket gulv skal jeg velge»  eller «Hvilket gulv er best»?

Dette er spørsmål mange som er i oppussings- eller byggefasen stiller seg. Det finnes faktisk et enkelt svar: 

«Det beste gulvet er det som oppfyller alle dine behov, samtidig som det passer budsjettet ditt.»

Prioriter dine behov og ønsker

For å finne ut hva som passer best for deg, må du tenke gjennom hvordan rommet skal brukes. Behovet i stuen er sannsynligvis ikke det samme som på kjøkkenet eller soverommet. Det er heller ikke nødvendig å ha samme gulv i hele huset – det kan ofte føre til kompromisser som ikke gir det beste resultatet.

Tenk over hva slags slitasje gulvet skal tåle. Her må du gå i deg selv og prioritere: 

Er du rask til å tørke opp vannsøl? Synes du små riper fra barnas leker eller kjæledyrets klør ødelegger gulvet, eller liker du at bruksmerker gir gulvet sjarm og karakter? Hvor ofte orker du vedlikehold – eller foretrekker du et «vedlikeholdsfritt» gulv som heller byttes ut når det blir slitt?

SOVEROM ved vindu

EGNE KRAV:  Du må ikke ha samme gulv i hele boligen. I ulike rom er krav og behov forskjellig. På bildet er det et laminatgulv, Grand Avenue Via Monte fra Berry Alloc. 

Foto: Berry Alloc

Den femte veggen

Hvordan gulvet skal se ut og føles, er det også bare du som kan bestemme. De fleste gulv fungerer fint med gulvvarme, som gir ekstra lunhet. Gulvet er en stor og dominerende flate, og både fargen og teksturen har mye å si for stemningen i rommet.

I store rom kan mørke eller mønstrete gulv gjøre atmosfæren mer intim. På samme måte vil et rolig, lyst gulv få rom til å virke større. Naturtro eller ekte vare, er langt på vei blitt et unødvendig spørsmål, hvis vi ser bort fra det rent emosjonelle og sensoriske. Du skal nesten være ekspert for å se forskjell på en parkett eller et flisgulv, og en naturtro etterligning i laminat eller vinyl.

stue i hytte

ULIKE TYPER: Hvordan gulvet skal se ut og føles, er det også bare du som kan bestemme. Gulvet er en stor og dominerende flate, og både fargen og teksturen har mye å si for stemningen i rommet. På bildet er parket...

Foto: Ottar Jenssen/Boen

Kostnad og kvalitet

Til slutt må du se på budsjettet ditt. Hvor mye vil du bruke på gulvet? Heldigvis finnes det alternativer i alle prisklasser, uansett gulvtype. Kvaliteten gjenspeiles ofte i prisen – lengre holdbarhet, bedre miljøegenskaper og høyere estetisk kvalitet koster mer enn de rimeligste alternativene. Du får mer eller mindre hva du betaler for!!

Når du har vurdert dette og prioritert ønskene dine, er du klar til å ta et mer gjennomtenkt valg av gulv.

Laminatgulv

Laminatgulv er et sammensatt gulv som ivaretar mange estetiske ønsker og krav til ytelse. Gulvene er svært naturtro etterligninger av parkett, fliser eller til og med tepper, og har en preging i overflaten som gjør gulvet veldig overbevisende. Du skal ha et godt trent øye for å se forskjell på god laminat og ekte materialer.

Overflaten er slitesterk og meget motstandsdyktig overfor riper. Gulvet er lett å rengjøre og krever ingen overflatebehandling. Mange laminatgulv tåler å bli utsatt for litt vannsøl.

Parkett, herdet tre og andre tregulv:

Parkett er et naturprodukt med kjerne og slitesjikt i treverk. De er lune og behagelige å gå på, og akkurat som hvert tre er unikt, blir hvert gulv unikt. Overflaten er behandlet med slitesterk lakk, olje eller hardvoksolje, hvorav lakkert er det mest slitesterke, mens olje og hardvoksolje fremhever det naturlige treverket. Lakk trenger lite eller ingen vedlikehold før det blir slitt og omlakkeres, mens olje og lakk trenger påfyll en gang iblant.

Hvor robust et tregulv er avhenger blant annet av tykkelsen og hardheten i slitesjiktet, samt hvilket treslag dekorsjiktet består av. En vanlig parkett har 3-4 millimeter slitesjikt og kan repareres eller slipes om hvis det får riper eller hakk.  Herdet eller hardgjort parkett og tynnparkett/finergulv har et tynnere slitesjikt og en hard kjerne av trefiberplate som gjør gulvet mer motstandsdyktig ovenfor slag.

Heltregulv lages av hel ved tvers gjennom, og gulvene kjøpes gjerne ubehandlet, men finnes også i ferdigbehandlede varianter.  

Klikkvinyl

Vinylgulv i form av bord eller fliser er slitesterke, lyddempende og enkle å legge. Klikkvinyl tåler fukt, er formstabilt og lunt og godt å gå på. Gulvet er lett å rengjøre og trenger ikke vedlikehold.

Gulvtypen kommer i ulike formater og kan imitere utseende til utallige materialer som eksempelvis terrazzo, stein, eikeparkett, keramisk flis. Etterligningene er naturtro, med preginger som gir tekstur til illusjonen.

Gulvet klikkes sammen uten bruk av lim, og ved bruk av enkle verktøy. Klikkvinyl med rigid kjerne kan legge på så og si alt av underlag, fra betong til gulvbelegg.

Kork og hybridgulv

Kork er et naturlig materiale som har gode lydisolerende egenskaper og absorberer støt. I gulv brukes materialet på flere måter: som dekorativ overflatesjikt, og/eller som støtdemper og lyddemper på gulvets bakside.

I såkalte hybridgulv eller korkvinyl, brukes et vinylbelegg eller trefiner på toppen av en hard trefiberkjerne, og et isolerende og dempende korksjikt på baksiden.

Korkgulv kan også bestå av ren kork i form av fliser som er noen millimeter tykke og limes til gulvet. Korken kan også være dekorativt toppsjikt gulvbord med hard trefiberkjerne og klikkbare skjøter. 

Vinylbelegg

Vinylbelegg er fuktsikre og holdbare gulv i en mengde ulike design. Med vinylgulv på rull, såkalt banebelegg, kan opptil 4 meter brede gulv legges uten skjøter. I mindre rom trengs heller ikke lim.

Vinylgulv kan brukes i alle rom i boligen, og har en lun overflate som er behagelig å gå på. Vinylbelegg er behandlet med et toppsjikt som gjør gulvet lett å holde rent, og slitesterkt og motstandsdyktig overfor riper. 

Linoleum

Linoleum er et slitesterkt gulv som er enkelt å holde rent og pent. Linoleum er et organisk materiale, som i hovedsak er laget av fornybar råvare.

Linoleumgulv leveres som banevare, fliser eller staver. I boliger er linoleum i form av klikkbare fliser eller bord vanligst. Dette er en hard trefiber-kjerne med korkbakside og linoleum på toppen. Flisene eller bordene kan legges i ulike mønstre i forskjellige farger eller som et ensfarget gulv.

Tekstile gulv, vegg-til-veggteppe

Et heldekkende tekstilt gulv får du av enten banevare eller teppefliser. Med teppe fra vegg til vegg blir gulvet mykt og lunt og at lyder og romklang dempes. Teppeluven fanger og holder på støvpartikler og forhindrer at de virvler rundt i rommet, inntil gulvet støvsuges.

Teppefliser er en brukervennlig variant som er enkel å legge selv. Her er garnet festet til en stabil bakside som festes til underlaget med tape i hjørnene, i noen tilfeller kan teppeflisene ligge helt løst.

En av fordelene med teppefliser er at det er enkelt å bytte ut én og én flis dersom den får skader eller flekker som ikke lar seg fjerne. 

Keramiske fliser

Keramiske fliser har vært brukt i tusenvis av år, og er like aktuelle i dag som under faraoenes tid. I boligmiljøer finner vi ofte fliser i bad, kjøkken og i inngangspartier, men flisenes bruksområder er større enn som så. Både stuer, soverom og terrasser kan få gulv av keramiske fliser.

Gulv av fliser holder lenge, krever tilnærmet ingen vedlikehold, er enkle å holde rene. For ikke å oppleves som kjølige, bør keramiske fliser kombineres med gulvvarme. 

Partner lenker

Relaterte emner

Annonse
IFI annons
Vi anbefaler
Mer fra Gulv
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.